Jídlo má být radost

29. listopadu 2022

V listopadu nás navštívila Michaela Levíčková, výživová poradkyně a trenérka jógy, aby nám představila výhody a zásady veganského stravování. Kromě teoretické části a ukázky receptů přinesla a připravila i něco na ochutnání – báječné máslo, fermentovaný sýr, chia dezert či svatomartinské rohlíčky.

Bez utrpení

Jídlo má být radost, což dnes pro stále více lidí znamená, že by mělo pocházet z udržitelných zdrojů a během jeho výroby by nemělo docházet k utrpení žádné živé bytosti. Veganství se vydává právě touto cestou. Neznamená totiž pouze vyřazení živočišných produktů z jídelníčku, jde spíše o životní styl.

Pro rostlinnou stravu se můžete rozhodnout z několika důvodů – zdravotních, etických nebo environmentálních. Ze zdravotního hlediska je veganství rozhodně tou nejlepší volbou – tedy v případě, že budete skladbě svých porcí věnovat dostatečnou pozornost. Pokud místo polotovarů a průmyslově zpracovaných produktů dáte přednost plnohodnotným potravinám, máte vyhráno. Že mají vegani málo bílkovin, železa a tak dál, je dnes už spolehlivě vyvrácený mýtus. Jediný prvek, který musí celoročně uměle doplňovat, je vitamín B12 – velmi snadno dostupný ve formě tablet.

Z etických a environmentálních důvodů přistupuje k veganství stále více, hlavně mladých, lidí. Klíčovým slovem se stává ohleduplnost – tu totiž ve velkochovech opravdu nenajdete. Ať už se jedná o nelidské zacházení s chovným dobytkem, nesmyslné týrání kuřat a slepic, destruktivní výlovy, nebo obrovské zničující dopady na životní prostředí, veganství bere ohledy na vše. Jde cestou udržitelnosti a soucitu.

Není to složité

Navzdory obecně rozšířenému názoru není veganské stravování nijak složité a náročné na přípravu. Pokud se do toho nevrhnete po hlavě, ale půjdete postupně a informujete se, brzy zjistíte, že je to naopak velmi přirozené. Stačí zkoumat dostupné možnosti, zkoušet a vytvářet si nové zvyky.

To ostatně ukázala i přednáška a ochutnávka Michaely Levíčkové. Posluchači odcházeli nejen poučeni a inspirováni, ale i příjemně najezeni.

Doporučujeme ke čtení:
Roth, Ruby: A proto nejíme zvířátka (pro děti)
Eckmeier Jérôme: Veganské pochoutky (kuchařka)
Jelínková, Denisa: 26 deka veganského štěstí (kuchařka)
Dahlke, Rüdiger: Strava pro klid v duši
Dahlke, Rüdiger: Stávám se veganem
Brazier, Brendan: Vegan v kondici
Foer, Jonathan Safran: Jíst zvířata
Jensen, Per: Zvířata nejsou bez citu
Wohlleben, Peter: Citový život zvířat