Chraňme lesy – potřebují to

1. dubna 2022

Dubnovým tématem cyklu Za minutu dvanáct jsou lesy. Pozvali jsme Jaromíra Bláhu z Hnutí Duha, který bude přednášet o tom, jak “bojovat” s kůrovcem (a co při tom děláme špatně), proč potřebujeme divoké lesy a jaké jsou ne/výhody národních parků.

Každý asi ví, že bez lesů jsme nahraní. Travnaté stepi a kamenité pláně jsou sice krásné na pohled, ale k naší krajině les neodmyslitelně patří. Jenže dobře se o něj postarat, aby tu s námi ještě nějaký ten rok zůstal – to už je oříšek. Pravděpodobně jste si na výšlapech a výletech všimli, že “už to není ono”. Lesy jsou suché, nemocné, napadené. Tam, kde dřív při došlapu z mechu prosakovala voda, se dnes lámou uschlé smrky. Co s tím? Nejlépe nic, les se o sebe postará sám. Zda tady ještě budeme, až se les uzdraví, je samozřejmě věc druhá.

Klíčem ke správnému rozhodnutí je porozumění. Musíme znát procesy, které v lese probíhají, abychom byli schopni alespoň nějak napomoci. Musíme stromům naslouchat a pozorovat je – teprve pak poznáme jejich skutečnou hodnotu. A jak na to? I tady je odpovědí les – respektive to, co z lesa vzešlo – knihy.

Doporučujeme: